2009-10-29

Swede Team Motors sista krönika som officiellt Saab Endurance racing team.

 
   
 


STM slutar precis som vi började med flaggan I topp.
2001 började vi med seger i SLC och slutade med seger 2009, när vi i Mellansvenska Långloppseriens finalrace tog målflaggan som totalsegrare av MSLS final race 2009.

2001 till 2002 var sporadiska år av tävlande där STM provade sig fram till vilka racekoncept och bilkonstellationer man skulle fokusera på. Inför 2003 hade vi bestämt inriktning att satsa på två potenta och konkurrenskraftiga bilar, en bensin och en dieseldriven. Den senare ett unikum i racing, och som skulle visa sig vara föregångare till många lyckade dieselsatsningar hos andra team och fabriker, faktiskt i hela värden. Där med är STM stolta att vara föregångare och först med att leverera mästerskapsresultat med dieseldrift. STM’s bästa race år var således mellan 2003 till 2009 där vi som mest tävlade med 3 bilar, två 9-3 TTiD dieslar och en etanoldriven 9-3 Aero V6 Turbo. Under dessa år kan vi stolta visa upp ett samlat resultat som är få förunnat, eller vad sägs om 59 genomförda race varav endast fyra brutna race. STM började sin tävlingsverksamhet i SLC i och med att STM och Saab’s gemensamma inriktning var att tävla och visa upp Saab i Endurance racing sammanhang, där de tuffa och stryktåliga Saab bilarna kom tillrätta i racing tävlingar på upp till 12 timmar. I så långa tävlingar är det helt avgörande att kvalitet och uthållighet på material, ställs på sitt yttersta.

verkligen är bästa tänkbara. Annars uteblir resultatet. Inför 2008 stod det klart att SLC började avvecklas som racingserie och därmed aktuellt för STM att söka sig andra race alternativ. Då vi av olika skäl inte såg utlandet som ett alternativ, såg vi möjlighet att gästtävla i utvalda tävlingar i Mellansvenska Långloppserien, MSLS. MSLS var visserligen inget substitut för SLC, men med en tredjedel av statfältet var mycket potenta bilar som vi skulle få slita hårt för att matcha. Om SLC handlade om tuff racing på hög nivå med mycket utmaningar och strategi, var MSLS rolig racing då alla deltagare var duktiga och kamratliga som tävlande. Nu 2010 har Swede Team Motor valt att tillsvidare avveckla sin Saab racing verksamhet och bida tiden inför eventuella framtida satsningar inom racing. STM tackar därför alla våra sponsorer, medtävlande, arrangörer, samt alla som på något sätt bidragit till teamets framgångar. Placeringar 2003-2009 48 individuella klass pallplatser samt 15 totalplaceringar på pallen, varav de mest meriterande var: 6 pallplatser i SLC Riksmästerskap Endurance racing. 3:a total i hela 2007 års SLC racing serie. 1:a totalt i Mellansvenska Långloppserien, MSLS final race 2009. STM’s Saab 9-3 TTiD som totalsegrare i Mellansvenska Långloppkuppens finalrace oktober 2009. På bilden i tight strid med känd biltillverkares racesatsning.Tillbaka

Partners 2008: