2008-10-12

Pallplats för STM på Mantorp igen

 
   
 


Nu i Lördags den 4 oktober kördes finalen i Mellansvenska långdistansserien (MSLS) på Mantorp Park i ett omväxlande höstväder, med allt från solsken till regnskurar.

Över 40 ekipage ställde upp till start för 8 timmars flat-out racing på den 3,2 kilometer långa F2 slingan.

Efter att snöpligt fått bryta förra deltävlingen på Sviestad när bara en knapp timme återstod efter drygt 7 timmars körning, där vi höll oss på en andraplats, med chans till avancemang i regnet, var teamet nu rejält hungriga på revansch.

Återigen körde mycket snabba Patrik Ohlsson, för teamet. Patrik var för två år sedan en av de absoluta toppförarna i DTM supportklassen Polo Cup.

Debut i STM gjorde Peter Larsson, som till vardags arbetar för vår smörjmedelspartner Shell.

Peter har också ett förflutet som både förare och bilbyggare från isracing och rallycross.

Det var alltså två rejält meriterade gäster som förstärkte teamet i MSLS-finalen.

Gamla gardet utgjordes av Andreas Lidström, Anders Svensson, Peter Dahl och undertecknad. Dessutom hade vi självklart vår mycket duktiga gästmekaniker Alexander Orrby från Bilproffs.se med oss. Alexander som i våras gick ut fordonsprogrammet på Alléskolan i Hallsberg med toppresultat i branschens nationella slutprov.

När startern så flaggade iväg de 48 ekipagen, for två svarta Seat-bilar från MP racing respektive Invite racing iväg som det gällde ett sprintlopp över 15 varv. Det höll naturligtvis inte i längden, utan toppstriden kom att stå mellan Lycke Racing i sin Porsche, VW Motorsports Golf, en riktig fabriksbil från bl.a. Nürburgring 24-timmars, En BMW Z3 Coupé från Gruffman Racing och så vår Saab 9-3 TTiD diesel så klart!

På den snabba Mantorpsbanan borde vi kanske inte riktigt hänga med mer trimmade bilar som de vi slogs emot, då vår motor är helt och hållet en orörd . 1,9 TTiD på 180 hk och 400 nm.

Men faktum är att trots en helt standardmässig motor hade vi snart klättar upp till 2-3 plats. Där höll vi oss sedan loppet igenom. Det blev en riktigt tät avslutning där VW Motorsport jagade oss frenetiskt med sin Golf på över 330 hk. På slutvarvet tog de över vår andra plats efter Team Lyckes ledande Porsche och vi fick gå i mål som 3 totalt och i klassen. Något som vi är mycket nöjda med då vi som sagt åker helt otrimmat.

Den här tävlingen var vi för övrigt för fösta gången faktiskt inte enda diesel-Saab i tävlingen!

Blomenhof Racing som tagit över vår första diesel-racer, den smått historiska första dieseldrivna racing Saaben någonsin, körde i mål på en fin 25 plats totalt i racedebuten med den f.d. Talladega world record bilen, Riktigt roligt även för oss, som ryckte till instinktivt varje gång den kom in för förarbyte. Svårt att vänja sig av med en gammal pålitlig trotjänare.

Om 4 veckor är det dags för årets sista tävling, SLC finalen, som traditionellt går över 12 timmar och därmed är Sveriges längsta racertävling. SLC-finalen brukar också kunna bjuda på ett riktigt tufft höstväder med kyla, blåst och regn, ja till och med lite snöfall ibland.

Riktigt Saab-väder alltså, som man sade på Stig Blomqvist och Per Eklunds tid…..

Bo Lindman


Tillbaka

Partners 2008: