2008-08-13

Sen säsongspremiär

 
   
 


Detta är nog den senaste premiärrapport vi skrivit sedan Swede Team Motor inledde sin framgångsrika satsning på långdistansracing 2001.

Många team skulle kanske kalla ett år som detta för mellanår, men med en framgång som alla i bilsporten drömmer om, men som få, mycket få förunnas att uppleva, en seger på Le Mans för vårt historiska racingteam Retrospective Motorsport, känns ordet mellanår oss mycket främmande.

Att få kliva högst upp på prispallen i den kanske främsta och mest prestigefyllda tävlingen i världen för historiska racerbilar överträffade nog även våra vildaste drömmar. Men med en Saab går det att sätta storheter som Ferrari, Porsche, Aston Martin Jaguar, Lotus och Maserati på plats, till och med på en legendarisk bana som Le Mans!

Men i helgen var det som sagt dags för en något försenad säsongspremiär på hemmaplan. Denna gång handlade det alltså om Saab 9-3 istället för Saab 93. Diesel istället för Två-takt. 100% olja istället för 4% olja.

Med vår till årsmodell 2008 uppdaterade Saab 9-3 Aero TTiD var det äntligen dags att pröva vad den nya dieselmotorn med tvåstegsturbo kunde prestera på racerbanan.
I den första editionen av denna motor för racerbanan nöjer vi oss med att köra med i princip en helt orörd standardmotor. Det innebär 180 hk och 400 nm.

Därför var målsättningen för helgens tävlingar på den för oss nya Sviestatdsbanan i Linköping blygsamt satt. Få mil på bilen, fullfölja loppet och utvärdera prestanda och tillförlitlighet var uppdraget.

Det kanske låter torrt och tråkigt, men så illa är det inte, racing är nämligen rejält underhållande och starkt vanebildande

Dessutom hade vi två nya gästförare som skulle köra in sig på bilen, dels racingdebutanten Leif Haglund, till vardags vVD på Transportgruppen, som är arbetsgivarorganisation för bl.a. fordonshandel och verkstäder, åkeri och bussnäringarna, flyg och sjöfarten i Sverige. Dels den andra debutanten i teamet Patrik Ohlsson. Patrik är till vardags…. Just det, racerförare, så någon debutant i den bemärkelsen var det inte frågan om. Tvärt om, ett fullblodsproffs trots sin unga ålder. Patrik är en av landets mest lovande racerförare och har stora framgångar bakom sig i en av enhetsklasserna som körs tillsammans med DTM, Europas största standarvagnsmästerskap.
Dessa två debuterande Saabförare backades upp bakom ratten (i den mån det nu skulle behövts) av Andreas Lidström och undertecknad i teamet. Även på mekanikersidan skolade vi denna helg in nya friska krater, då Alexander Orrby från Örebro, gjorde sin gästmekanikerpremiär för Bilproffs.se i teamet. Något som han under Anders Svensson vana handledning gjorde med stor bravur!

Inför fredagens tränig, som mestadels skedde på regnblöt bana var vi rejält nyfikna på bilens uppträdande, då Andreas laborerat fram en delvis ny set up för chassiet som nu skulle prövas.

Det visade sig vara ett lyckokast, då både referensföraren Anders Svensson och vårt racingproffs Patrik Ohlsson var mycket nöjd med bilens uppträdande på banan.

Den vridmomentstarka dieselmotorn gjorde också sitt till för att vi skulle sätt oss i viss respekt hos våra nya medtävlare i Mellansvenska långlopps serien, där vi inte tidigare deltagit.

En mycket välarrangeras serie, med ett tekniskt reglemente som gör att alla de 30 ekipagen som ryms på den ganska trånga och lätt knixiga banan är mycket jämna i prestanda.

Huvudmotståndet utgjordes av några snabba Porsche 968, ett par BMW M3 en Volvo S60 Challenge, en mycket snabb Seat Leon SuperCopa med 300 hk och faktiskt ytterligare en dieselbil utöver vår Saab. En BMW med 6 cylindrig diesel som gick mycket fort. Dock tyvärr utan Saabdieselns driftsäkerhet.

Lördag morgon och racedags. SMHI hade lovat regn under första halvan av dagen, sedan lite solchans på eftermiddagen. Naturligtvis blev det tvärt om. Tävlingen startade i solsken.

Det var nog alla rätt nöjda med, även om vi under fredagen sett att regn nog skulle passa oss rätt bra. Patrik tog första passet och började en veritabel klappjakt mot täten från vår blygsamma startposition (som kom sig av vår sena säsongspremiär, då startplatsen avgörs av årets tidigare resultat.) Patrik plockade mellan 3-5 ekipage per varv i loppets inledningsskede och var snart uppe bland topp 10-ekipagen.

Ett snabbt förarbyte där han lämnade över till Leif, som överraskade oss med att försvara den uppnådda positionen framgångsrikt, trotts sin relativa orutin bakom ratten. En mycket lovande debut i hetluften tycker vi!

Framåt lunchtid var det dags för undertecknad att dra sitt står till stacken. Efter några försiktiga inledningsvarv bjöds det på många roliga fighter i startfältet. 30 bilar på en förhållandevis liten och kort bana, ger täta närkamper hela tiden, så efter en dryg timme är man ganska mör, när det är dags för förarbyte. Detta borde vara synnerligen bra raceträning även för de som annars tävlar i sprintracing.

Under dagen höll vi oss stadigt mellan 7:e och 5:e plats. Bilen rullade på utan några som helst problem. Våra tekniker kunde helt fokusera på att hålla koll på däck, bränsle och oss förare, vilket kanske var dagens största utmaning. När Patrik klev in för det avlutande passet på ca en timme låg vi och pendlade mellan 4-5 plats, med viss chans att klättra i resultatlistan. Ett racingproffs nöjer sig inte med en placering utanför pallen, så Patrik satte upp ett tempo som fick våra medtävlare att begå små misstag på banan i stressen att hålla undan för den allt snabbare diesel-Saaben. När en halvtimme återstår kommer regnet.

Alla ekipage slår av på tempot för att inte riskera något i fet blöta och vanskliga väglaget. Ja, inte riktigt alla förståss. Patrik hittade en växel till och Saaben är oslagbar i blötan, så när målflaggan faller har vi kört hem en tredjepalts i premiären för tvåstegsturbo dieseln. Ett resultat som vi är mycket nöjda med!

Nu vet vi att vi har en bil som fungerar med bra driftsäkerhet. Dessutom vet vi vad vi kan förbättra i detaljer för att åka ännu fortare. När vi kört in oss i denna trevliga racing serie ska vi nog kunna utmana om segrarna på allvar med vår diesel Saab.

Nästa tävling blir på samma bana den 6:e september, hoppas vi. Det är nämligen en kö av anmälningar till MSLS serien som blir allt mer populär

Bo Lindman


Tillbaka

Partners 2008: